Socialtjänsten, både i Sverige och internationellt, erbjuder ofta sina klienter insatser och åtgärder vars innehåll inte alltid är tillräckligt i förhållande till behovet, eller där man inte ens vet om insatsen har effekt alls. Med det tvärvetenskapliga projektet "Rustas för hela livet" vill projektledare Martin Bergström, Socialhögskolan, och hans kollega docent Björn Hofvander från Institutionen för kliniska vetenskaper, Medicinska fakulteten, etablera en organisation på Campus Helsingborg som ska utveckla insatser och åtgärder med tydligt specificerat programinnehåll för socialtjänstens barn i dygnsvård (här: barn boende på HBV-hem), i ett långsiktigt perspektiv.
-Projektnamnet är valt för att reflektera över att socialtjänstens barn ska stöttas så att de blir rustade för hela livet, säger Martin Bergström.
Samarbete med Helsingborgs socialtjänst
Ett viktigt mål med projektet "Rustas för livet" är att ta ett första steg i att etablera en organisation vid Campus Helsingborg, med fokus på forskning om insatser och åtgärder för socialtjänstens klienter, utbildning i dessa och hur de praktiskt kan användas, i nära samverkan med Helsingborgs socialtjänst.
- Målet med den här nya organisationen är att skapa både praktisk kunskap om forskning i ämnet, skapa nya forskningsområden, stärka samarbeten och öppna upp för fler utbildningsmöjligheter, säger Martin Bergström.
Aktuellt ämne ur flera perspektiv
Med projektet "Rustas för hela livet" vill Martin Bergström och Björn Hofvander, i nära samarbete med Helsingborgs socialtjänst, utveckla lokal kunskap för att förbättra socialtjänstens arbete med barn i dygnsvård. En statlig utredning har nyligen identifierat stora brister i social dygnsvård, och dessutom kommer en ny socialtjänstlag (troligen 2025), som poängterar vikten av samverkan mellan forskning och beprövad erfarenhet inom socialtjänsten.
Det finns också ett tydligt behov av forskning som beskriver hur utvecklingen av insatser och åtgärder i socialtjänsten faktiskt går till. Det finns mycket litet forskning på området, och projektet syftar också till att fylla denna kunskapslucka.
Långsiktigt mål
Martin Bergström och Björn Hofvander hoppas att den enhet inom Campus Helsingborg som projektet är tänkt att resultera i, kan använda den know-how som byggts upp under projektets gång.
- Såvitt jag vet finns det i universitetssverige inte någon etablerad enhet som utvecklar insatser och åtgärder i samarbete med socialtjänsten, säger Martin Bergström. Oftast utvecklas metoderna lokalt utan inblandning av forskare eller vice versa, eller utvecklas de utanför Sveriges gränser och importeras. Genom det här projektet hoppas vi kunna etablera en permanent enhet för att utveckla, testa och utbilda i metoder för socialtjänstens barnavård i nära samarbete med Helsingborgs stad. Helsingborgs stad ska sedan kunna genomföra den praktiska tillämpningen och även spela en viktig roll i att lära ut metoderna till andra kommuner.