Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rapport: Segregerande integration - en förenings arbete i en segregerad stad

Framsidan på rapporten RRSE 2024:5

I den senaste rapporten i Socialhögskolans rapportserie RRSW, presenterar författaren Carina Tigervall resultatet från en undersökning av en organisations verksamhet i en segregerad stad med så kallade utanförskapsområden.

I rapporten Om Inkluderingen - En förenings integrationsfrämjande interventioner i en segregerad stad, beskriver författaren Carina Tigervall hur organisationens uttryckliga mål är att motverka segregation och främja integration. Verksamheten har undersökts genom intervjuer med de anställda samt observationer av ett urval av de många aktiviteter som genomförts i organisationens regi. Något som genomgående belysts i undersökningen är hur strukturella förutsättningar, i form av ekonomiska och geografiska skillnader mellan olika grupper i segregerade städer, begränsar möjligheterna till integration. Att människor från mer välbeställda områden tenderar att välja bort att delta i aktiviteter som anordnas i utanförskapsområden även om dessa aktiviteter är öppna för alla är ett exempel på det.

Organisationens mål att främja integration har delvis uppnåtts genom att de anställda under de tre år som projektet pågått och finansierats av ett statligt bidrag, har utvecklat kunskap om hur de kan locka de boende i utanförskapsområdena till de aktiviteter som de anordnar. Organisationen har även skapat och etablerat vardagliga relationer med de boende med hjälp av de aktiviteter som de har anordnat i dessa områden. En möjlig slutsats utifrån rapportens resultat är att integration i en socioekonomiskt delad stad är möjlig just genom att den genomförs segregerat och behovsanpassat för just den grupp de riktas till. Eftersom organisationens insatser i första hand riktas till grupper i utsatta områden så följer insatserna en segregerande logik samtidigt som insatserna utgör ett stöd för integration av de grupper som tar del av insatserna. Begreppsparet segregation/integration, i betydelsen motsatta och uteslutande kategorier, framstår som missvisande och problematiskt för att beskriva den verksamhet som har undersökts. För att fånga organisationens verksamhet i relation till den komplexa kontext som den segregerade staden utgör så beskrivs organisationens verksamhet bättre som en form av segregerande integration.