Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning och profession möts på internationell konferens om migration

Samtliga projektdeltagare, Granada januari 2025
Projektdeltagarna samlade inför konferensens öppnande.

Onsdag 8 januari till fredag 10 januari samlades nästan 40 forskare och yrkesverksamma socionomer till det tredje internationella Global-ANSWER-konferensen i Granada. Projektdeltagarna är aktiva inom området socialt arbete och mobilitet och har rest från Rom, Florens, Palermo, Lund, Madrid, La Rioja och Lugo för att prata om projektets framsteg inom socialt arbete kring migration i Europa.

Granada-mötet markerar kulmen på projektet, och under konferensen diskuterade deltagare från projektets olika samarbetspartners de resultat som hittills uppnåtts, framtida utmaningar för socialt arbete i Europa och sätt att stärka nätverket. I diskussionsgrupper diskuterades sätt att definiera ”Global Answer Social Innovation Model” – den sociala innovationsmodellen som projektet ska resultera, i tillsammans med policy-rekommendationer om asyl-och flyktingarbetet inom EU.

Projektledare professor Belén Morata från universitetet i Granada, påminde om att målet med nätverket är att identifiera goda praktiker, från lokal- till EU-nivå, för att förbättra socialpolitiken och integrationen av migranter på ett heltäckande sätt, med största respekt för mänskliga rättigheter.

- Mötet är en möjlighet att stärka samarbetet mellan institutioner och yrkesverksamma från olika länder, skapa nätverk som överskrider gränser mellan akademi och praktik med målet att ha en direkt inverkan på europeisk socialpolitik, säger Belén Morata.

Belén Morata betonar vikten av de resultat som redan har uppnåtts med de tre komparativa studierna av arbete i Spanien, Italien och Tyskland, som är genomförda. Tre till är på gång att publiceras i vetenskapliga publikationer.

- Vi är femton mycket olika enheter, med olika synpunkter, men också med en gemensam etisk grund och mycket tydliga värderingar om hur internationell migration eller rörlighet över nationsgränser ska förstås, säger hon.

Norma Montesino presenterar Socialhögskolans arbete i projektet.
Norma Montesino presenterar Socialhögskolans arbete i projektet.

Konkret skillnad i Granada

Juse Fernandez Cortes från Granadas socialtjänst lyfte fram de bidrag som projektet Global-Answer gör för att förbättra mottagandet av migranter och deras livskvalitet i Granada samt vad projektet inneburit för hans medarbetare.

- Över fyrtio socialarbetare i Granada har deltagit i projektet och lärt sig oerhört mycket, säger Juse Fernandez Cortes. I början var det svårt med samarbetet mellan akademi och profession, men de svårigheterna är överbryggade nu och vi ser fina resultat i hur vi jobbar med migration i Granada. Vi har bland annat startat en ny tvärprofessionell arbetsgrupp.

Projektets slutfas

Under kommande år ska projektets fokus ligga på det sista steget, de policyrekommendationer till Europaparlamentet om migrationsarbete som projektet ska resultera i. Policyn kommer att innehålla rekommendationer för:

  • Hjälp för att bättre garantera migranters rättigheter, 
  • Social integrering, 
  • Hushållning av mottagarsamhällets resurser, 
  • Interkulturell dialog, 
  • Utvecklandet av hållbara lösningar för de utmaningar som möter migranter och de samhällen de kommer till.

Forskare och övriga deltagare i  projektet kommer att ha tätt samarbete under den intensiva slutfasen, och kommer att mötas minst en gång till på en internationell konferens.


FAKTARUTA

Projektet "Globalt socialt arbete och mänsklig rörlighet: jämförande studier om lokala myndigheter och goda sociala arbetsmetoder i den europeiska medelhavsregionen” är ett internationellt forsknings- och samarbetsnätverk  (2022-2025) som finansieras av Europeiska Unionen med syfte att identifiera goda praktiker och förbättra inkluderingen av migrantbefolkningen. Jämförande studier görs av arbete med migranter i Spanien, Italien och Tyskland, vars resultat ska leda till socialpolitiska rekommendationer både lokalt och till EU.

Tillsammans med universiteten som är medlemmar i nätverket (Granada, Comillas, Florencia, Palermo, Lund och Linné) deltar specialister inom området socialt arbete från både lokala offentliga förvaltningar (Granadas och Palermos kommuner) samt organisationer i civilsamhället (Red-Acoge , Oxfam-Italia, FNAS of Rome och Agape St. Tomás i Lund).

De tre publikationer som projektet producerat hittills:
Publications | Red Global-ANSWER. Trabajo Social Global y Movilidad Humana

Läs mer om projektet:
Global Answer: Social Work and Human Mobility | Socialhögskolan