Man skulle kanske kunna tro att en bok om socialförsäkringar är byråkratiskt formulerad och torrt skriven? Inte denna. På ett engagerat och initierat sätt fokuseras de system, ersättningsregler och bidragsformer som ju faktiskt är helt centrala för många människors vardag. Kunskapen om dessa borde därför vara en oundgänglig del av alla (verksamma och blivande) socionomers kompetens.
Socionomer och socialvetare har en central roll i utvecklingen av välfärdssamhällets viktiga samhällsinstitutioner, och kunskap är en förutsättning för att effektivt navigera och påverka för social förändring, social sammanhållning och för att ge skydd och stöd för utsatta grupper och individer. Fram till nu har det saknats en lärobok som beskriver de senaste decenniernas förändringar i socialförsäkringen och dess konsekvenser.
Socialförsäkringar för socionomer redogör för de grundläggande principerna för ersättningar och fördelningssystem, och diskuterar hur dessa system upplevs av dem som befinner sig i situationer där behoven är som störst samt hur olika grupper påverkas av regelförändringar och styrning. Röster från fältet, exempelvis legitimerade hälso- och sjukvårdskuratorer, ger insikt i hur regelverket fungerar i relation till människors behov. Boken för fram argument för hur välutformade socialförsäkringar förebygger sociala problem, jämnar ut skillnader mellan grupper och faser i livsloppet samt motverkar social ojämlikhet.
Socialförsäkringar för socionomer vänder sig till socionomstudenter och yrkesverksamma inom socialt arbete i Sverige, och är en viktig resurs för alla som är involverade eller intresserade av hur socialförsäkringar kan och bör fungera i ett modernt välfärdssamhälle.
Övriga medverkande författare från Socialhögskolan är Erika Werner och Lars Harrysson.
Socialförsäkringar för socionomer - 9789144176628 | Studentlitteratur