Jasmine gick Socionomprogrammet och Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet
Jasmine läste Socionomprogrammet och Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet på Campus Helsingborg - nu jobbar hon på kuratorsmottagningen på Helsingborgs lasarett.
Varför valde du att söka till socionomprogrammet?
- Jag har alltid velat arbeta med människor i en stödjande funktion av någon form. Efter en del funderingar landade jag in i att socionomprogrammet med sin bredd i socialt arbete även innehåller flera ämnen som intresserade mig mest, däribland sociologi, psykologi, juridik och socialpolitik.
Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
- Ja, tanken om att arbeta som kurator har funnits med mig sedan jag bestämde mig för att söka till socionomprogrammet. Jag har länge varit nyfiken på kuratorsmottagningens arbete och verksamhetens upplägg, däribland att vi kuratorer sitter tillsammans och utgår från en gemensam mottagning.
Har du haft nytta av din utbildning?
- Jag har haft stor nytta av både socionomprogrammet som hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet. Båda utbildningarna har spelat en avgörande roll för vägen till mitt nuvarande arbete, vilket jag verkligen trivs med! Genom socionomprogrammet har jag bland annat fått kunskap om människor och problem av både social och individuell karaktär och ur ett individuellt, mellanmänskligt och strukturellt perspektiv. Under hälso- och sjukvårdsprogrammet har jag specialiserat mig mot psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvård, och fått redskap i att se och bedöma behov hos patienter och närstående i en förändrad livssituation.
Vad gör du i din yrkesroll?
- I min roll möter jag patienter och närstående, vuxna men även barn, som upplever kris och sorg vid sjukdom, olyckor eller dödsfall. Jag arbetar med psykosocialt bedömnings- och behandlingsarbete genom stöd- och krissamtal. Jag arbetar även med rådgivning och stöd i kontakt med andra myndigheter och instanser i samhället. Mitt arbete varierar från enstaka punktinsatser till längre kontakter. Konsultation och stödjande åtgärder gentemot andra professioner inom hälso- och sjukvård ingår också.
Vad trivs du mest med på ditt jobb och vad är den största utmaningen med ditt jobb?
- Tempoväxlingen och variationen i arbetet är en utmaning och samtidigt en bidragande faktor till att jag trivs i mitt arbete. Varje kontakt är unik och det går inte att till fullo veta vad varje ny arbetsdag kommer att innehålla. Därför är det viktigt för mig med öppenhet och nyfikenhet i varje kontakt och möte. Jämfört med en tidigare utredande yrkesroll som biståndshandläggare trivs jag bättre i en funktion där samtalet och människors egen berättelse och upplevelse ges ett större utrymme. I en förhållandevis medicinskt orienterad hälso- och sjukvård kan det ibland vara utmanande att bevaka det psykosociala perspektivet. Jag hoppas att legitimationen för hälso- och sjukvårdskuratorer ska bidra till ytterligare legitimitet av området.
Vad gör du om fem till tio år?
- Jag har byggt på min utbildning med grundläggande psykoterapi (som också ges av Socialhögskolan.)
Vad skulle du ge för tips till den som funderar på att läsa något av programmen?
- Ta vara på tiden som student och förkovra dig i det som särskilt intresserar dig. Passa på att ta chansen att göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands, om du tycker att det låter spännande!