Kommunikation
Vid Socialhögskolan
Kommunicera din forskning
På Medarbetarwebben kan du läsa om olika former av stöd för att underlätta för dig som forskare att kommunicera din forskning.
Kommunicera din forskning - medarbetarwebben.lu.se
Du som är forskare ansvarar själv för att din profil i universitets forskningsportal är uppdaterad och följer fakultetens miniminivå.
Läs mer om att registrera forskningsinformation i LUCRIS
Behöver du hjälp med en bra nyhet som du tycker ska komma till medias kännedom kan du kontakta Socialhögskolans webbredaktör eller Ulrika Oredsson, pressansvarig vid fakulteten.
Mer information om press och nyheter finns även på Medarbetarwebben
Tryck, mallar layout och grafisk profil
Vill du ha hjälp med att skapa en utbildningsfolder, en affisch för ett seminarium eller en konferens? Då ska du kontakta Media-Tryck. Om du behöver något mer avancerat eller något i större kvantiteter kan du också kontakta Media-Tryck och rådfråga dem. De formger och trycker avhandlingar, kompendier, affischer, foldrar, konferensmaterial och mycket mer.
Socialhögskolans rapportserie och mindre trycksaker kan du får hjälp med av webbredaktören.
Tryckinformation hos Media-Tryck.
Avhandlingsmallar hos Media-Tryck
Tillgänglighetsanpassade mallar för digitala dokument
Dokument som är publicerade online från och med 23 september 2018 behöver tillgänglighetsanpassas då de omfattas av Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Detta gäller också för alla rapporter, Working papers med mera. I universitetets bild- och mediebank finns tillgänglighetsanpassade mallar och instruktioner som du ska använda när du skapar nya digitala dokument.
Mallen för rapportserien finns hos webbredaktören, som också tillgänglighetsanpassar innan publicering.
Tillgänglighetsanpassade mallar för digitala dokument finns i Bild och mediebanken
Grafisk profil
Den grafiska profilen är beslutad av rektor och gäller för alla verksamheter som tillhör Lunds universitet. För att skapa en tydlig och enhetlig bild av Lunds universitet ska allt tryckt och digitalt material som produceras i universitetets namn följa den grafiska manualens regler och anvisningar. På medarbetarwebben hittar du regler och praktiska tips för hur du använder universitetets grafiska profil.
Lunds universitets grafiska profil och logotyp.
Behöver du presentationsmaterial som du kan använda när du berättar om vår verksamhet på exempelvis en konferens eller ett studiebesök? På sidan presentationsmaterial hittar du fakta och siffror samt olika typer av mallar i word och powerpoint som tillhör Socialhögskolan.
Läs mer på sidan presentationsmaterial.
Bilder
Behöver du till exempel reportage-, miljö-, porträtt-, studie- eller forskningsbilder? Då kan du kontakta webbredaktören som är införstådd med Lunds universitets bildmanér och kan hjälpa dig ta fram bilderna du önskar. Du kan också kolla i universitetets Bild- och mediebank. är finns flera tusen bilder som du kan använda. Du ska alltid ange fotografens namn i anslutning till bilden. I Bild- och mediebanken finns även information om vilka användningsrättigheter bilderna är köpta med och om samtycke till bilden finns. Logga in med ditt Lucat-ID.
Lunds universitets bild- och mediebank (qbank.se)
Fundera på vad bilden ska användas till och vad du vill att den ska förmedla.
Alla anställda ska ha porträttbilder på de personliga sidorna på Socialhögskolans engelskspråkiga respektive svenskspråkiga webbplats och LUCRIS. Saknar du en porträttbild? Kontakta sandra [dot] jeppsson [at] soch [dot] lu [dot] se (Socialhögskolans webbredaktör).
Hur uppdaterar jag min personliga hemsida?
Som anställd på Socialhögskolan ansvarar du för att dina personliga sidor hålls uppdaterade på Socialhögskolans engelskspråkiga och svenskspråkiga webbplats. Du ansvarar även för att din forskningsinformation hålls uppdaterad i forskingsportalen LUCRIS. Skulle du stöta på problem kan du få hjälp av Socialhögskolans webbredaktör.
Läs mer på sidan Webb och sociala medier.
Har du en nyhet som du vill få ut externt?
Behöver du hjälp med en bra nyhet som du tycker ska komma till medias kännedom ska du kontakta Socialhögskolans webbredaktör. Webbredaktören skriver då antingen en nyhet som publiceras på Socialhögskolans webbplats eller skickar vidare till pressansvariga på fakulteten eller sektionen Kommunikationsavdelning för Nyheter och media.
Har du information som du vill få ut internt?
På Socialhögskolan kan du sprida information till dina kollegor på andra sätt än enbart via e-post. Tipsa gärna webbredaktören om du har en nyhet, vill sprida information om ett evenemang eller något annat i vårt månatliga nyhetsbrev. Det finns TV-skärmar både i Lund och i Helsingborg som ses både av studenter, lärare, annan personal och besökare.
Hjälp med språkgranskning
Om du behöver få en text språkgranskad eller översatt beställer du denna tjänst enligt rådande ramavtal, oavsett hur uppdraget finansieras.
IT-stöd
Har du problem med din dator, telefon eller har andra IT-frågor? Kontakta LU Servicedesk.
Förfrågningar om spridning av information
Det kommer ofta förfrågningar av olika slag från arbetsgivare, organisationer och studenter från andra utbildningar och lärosäten som vill att vi hjälper dem att sprida information till våra studenter.
Ledningens hållning är att vi bör vara restriktiva med detta. Ledningen har beslutat att inte sprida jobbannonser och liknande via våra kommunikationskanaler så som e-post till studenter, hemsidorna och vår Facebook-sida. Vi sprider endast information som direkt berör vår verksamhet. Det vill säga studie- och forskningsinformation samt intressanta praktikplatser som är kopplade till vår utbildning. Även Socionomsektionen har blivit mer restriktiv och vill inte sprida jobbannonser via sin Facebook-sida. Vi kan alltså inte längre hänvisa arbetsgivare till dem.
Det vi kan erbjuda är att sätta upp annons i pappersformat på våra anslagstavlor i Lund och Helsingborg. Vi kan också tipsa om Samhällsvetarkårens arbetsmarknadsdagar och om Career Hub som är jobb- och karriärportalen för studenter vid Lunds universitet. Career Hub har en sida för arbetsgivare där man kan lägga upp jobbannonser.
Kontakt
Sandra Jeppsson
Webbredaktör
sandra [dot] jeppsson [at] soch [dot] lu [dot] se
Utforma avhandling eller vetenskaplig poster?
Media-Tryck erbjuder hjälp!
Ska du ansöka om programlicens?
Här hittar du en lathund för hur du söker programlicens i Lucat, till exempel för Adobe Acrobat.
Om du stöter på problem, kontakta servicedesk@lu.se.
OBS, har du testat att ladda ner programmet PDF-XChange via Software center som finns på din dator? Programmet har många verktyg för att redigera PDF-filer.
LU Support
Här hittar du supportguider och driftinformation
Kommunikationsstöd vid fakulteten
För medarbetare vid samhällsvetenskapliga fakulteten.