Forskning
Min forskning fokuserar på teknikutveckling och hur implementering och användning av ny teknik påverkar professioner, organisationer, arbetsmiljö, relationer och service. Jag har studerat sociala medier, artificiell intelligens, automatiserat beslutsfattande, appar, VR, chatt och videomöten m.m.
För närvarande leder jag ett Forte-finansierat forskningsprojekt, Digitala fjärrmötesverktyg och värdet av tid: En etnografisk studie av digital hemtjänst, som pågår mellan 2024 och 2026. Projektet studerar videobesök och hur dessa påverkar den faktiska och upplevda tiden inom hemtjänsten, samt hur tid värderas av vårdtagare, personal och chefer. Studien baseras på observationer av digitala hembesök, intervjuer och annan tidsdata. Projektet utmanar vanliga föreställningar om tidseffektivitet, kvalitet, vård och relationsskapande.
Tidigare har jag intresserat mig för hur sociala medier påverkar organisering, medlemskap, politisk påverkan och engagemang i civilsamhället. Särskilt intressant har varit hur algoritmer påverkar kollektivt handlande. Andra studier har fokuserat på hat, hot och kränkningar och sociala mediers roll i dessa processer. Jag har studerat både civilsamhällesledare, volontärer, socialarbetare, lärare och journalister. Studierna har visat hur rädslan för hat, hot och kränkningar påverkar handlingsutrymmet och den demokratiska rollen för grupper och individer. Jag har även intresserat mig för andra typer av AI, som Chat GPT och ansiktsigenkänningsprogram, och hur dessa påverkar civilsamhället.
Undervisning
Studierektor för masterprogrammet, Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, Grundläggande psykoterapiutbildning på 1) psykodynamisk grund, 2) kognitiv beteendeinriktad grund och 3) familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund, samt kurser på avancerad nivå.