I rapporten konstateras att LOV får effekter av större omfattning än vad som specificerades i själva reformen. Den ger upphov till ”ringar på vattnet” i form av väntade och oväntade respektive kommunlika och kommunolika anpassningar i de tre kommunerna. Några effekter som lyfts fram är att upphandlingar kräver precisering i en interaktiv process mellan beställare och utförare; att det visade sig svårt att förmå privata utförare att verka i de geografiskt perifera delarna; att kommunen fick fortsätta att utföra vissa uppgifter av kostnadsskäl för att få napp (nattpatruller och specialistsjukvård); att service uppmuntrades att marknadsanpassas via RUT-avdrag; att statens institutioner i olika avseenden styrde processen genom utbildningar, ekonomisk stimulans och att tillhandahålla statistik avseende kommunala jämförelser över kostnader och kvalitet.
Rapporten har skrivits av Staffan Blomberg, forskare och prefekt vid Socialhögskolan i Lund, samt Jan Petersson, professor i socialt arbete.
– Särskilt glädjande att studenter har varit med och bidragit till forskningen. En iakttagelse vi gjort är att kvalitet seglat upp som ett ledord både i den politiska ordväxlingen och i det kommunala förändringsarbetet. Detta framgår också av de master- och magisteruppsatser som skrivs/skrivits inom projektet, säger rapportförfattarna.
Projektet finansierades av Familjen Kamprads stiftelse.
Rapporten inleds med en sammanfattning på engelska och finns att ladda ner i sin helhet här.